Facebook PixelCode

Традиційність пива доводить археологія

У серпні в Україні відзначається День археолога. Саме ці допитливі люди дозволяють заглянути углиб “неписаної історії” та дізнатися багато цікавого, в тому числі про пиво.
Традиційність пива доводить археологія
Пиво було одним з найбільш поширених напоїв, яке знало людство. Історично можна стверджувати, що практично усюди, де вирощувалися зернові, існувало щось подібне на пиво.

Серед відомих фактів, які дозволили встановити археологи, це використання пива у якості грошей, якими розраховувалися за послуги. Зокрема ми знаємо, що пивом розраховувалися з робітниками у місті Урук, яке під назвою Ерех згадується у Біблії, та було одним з найрозвиненіших міст-держав Шумерської цивілізації, існувало близько 3000 років до нашої ери. Пиво у якості грошей використовували також у Древньому Єгипті. Зокрема будівничі пірамід отримували 3-4 літрів пива за свою роботу. У ті часи пиво більше сприймалося, як джерело корисних елементів, а не як хмільний напій.

Цікаво, що 2018 рік був багатим на археологічні знахідки пов’язані з пивом. Зокрема у червні цього року у дельті Нілу, що у Єгипті, знайшли знаряддя для пивоваріння. Місце, де було знайдено інструменти, претендує на статус найдавнішої пивоварні у світі. За оцінками археологів, тут могли виготовляти пінний напій ще 3200-3000 років нашої ери, тобто близько 5000 років тому. Раніше вважалося, що перше пиво зварили 4000 років тому. Натомість британські вчені археологи з Глазго цього року за допомогою хімічного аналізу речовин зі стінок посуду, знайденого на півночі Іраку, спробували відтворити рецепт пива звареного 2500 років тому. Археологи також встановили, що у Стародавньому Вавилоні існувало близько 16 сортів пива, а також діяв аналог німецького “закону про чистоту пива” . Зокрема за розведення пива водою передбачалося суворе покарання. Про це згадується у славнозвісних “законах Хаммурапі” , одного з наймогутніших царів Вавилону, що правив у 1792-1750 роках до нашої ери. Про пиво на території Європи можуть розповісти багато шведські археологи. Зокрема Дослідники Лундського Університету з Швеції знайшли залишки солоду та низькотемпературних печей, котрі використовувалися для підсушування солоду. На думку вчених, ці знахідки доводять, що пиво на території сучасної Європи варили ще у “Залізну добу” , тобто більше 3000 років тому.

Минулий рік був багатим на археологічні відкриття пов’язані з Тернополем, де знаходиться пивоварня “Опілля”. Під час розкопок Тернопільського замку було віднайдено елементи трипільської кераміки та черняхівського культурного шару. Окремі українські археологи, що досліджували черняхівську культуру, зокрема обрядові поховання, знаходили у них посуд, який, на їх думку, міг свідчити про вживання пива на території України представниками цієї культури, яка поширилась в Україні майже три тисячі років тому. Тож, може виявитися, що історія пивоваріння на Тернопільщині сягає набагато глибших часів ніж XVI століття з яким пов’язують закладення Тернопільського замку і перших ремісничих броварень, в тому числі на місці теперішнього заводу “Опілля”. .

Загалом же археологія доводить, що пиво було одним з найбільш традиційних напоїв людства. Ймовірно, пивоваріння у тому чи іншому вигляді виникло разом з окультурненням злакових рослин. Сьогодні ж у кожного є змога смакувати пиво від “Опілля” зварене українцями за класичною технологією з натуральних складових та з дотриманням європейських стандартів якості.

Тож дізнаваймося нове і цінуймо справжнє! Тільки справжнє проходить перевірку історією і залишається на віки.

Назад до блогу
Традиційність пива доводить археологія

Інші статті

Вболівати за своїх із «Опіллям»: у чемпіонату Тернопільщини з футболу – новий генеральний партнер
Чемпіонат Тернопільської області з футболу вищої і першої ліг відбувається під егідою «Опілля». Тернопільська пивоварня стала офіційним гене...
11.04.2024
Чим корисний справжній квас навесні
Почуватись здоровим, життєрадісним і сповненим сил після виснажливої зими хоче кожен. Допоможе в цьому традиційний український напій, про користь якого знають не всі. Йдеться про квас. Придб...
«Опілля» підтримало видання книги про унікальну борщівську вишивку
Автентична борщівська вишиванка славить Україну і її традиції на весь світ. Поширенню цієї слави сприяє і «Опілля». Тернопільська пивоварня ...
18+
Вам вже виповнилось 18 років?
НАДМІРНЕ СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я