Facebook PixelCode

Про що розповідає герб Опілля

Сьогодні дізнаємося, про що розповість нам герб тернопільського виробника напоїв “Опілля”.
Про що розповідає герб Опілля

Геральдика — перекладається з латині, як “оповісник”, спеціальна дисципліна, що вивчає герби та емблеми. І саме вона може розповісти нам багато цікавого про власника герба, як історичної особи, так і певної географічної території чи виробника. Сьогодні дізнаємося, про що розповість нам герб тернопільського виробника напоїв “Опілля”.

Одним з символів галицької землі була птаха галка. На гербі пивоварні “Опілля” ми бачимо щит, який з обох боків тримають щитотримачі — короновані галки. Чорна галка була одним з улюблених геральдичних елементів наших пращурів. Зокрема під час славнозвісної Грюнвальдської битви 1410 року, коли об’єднане українсько-польсько-литовське військо вщент розгромило сили Тевтонського ордену, русичі йшли у бій під хоругвами, на яких зображалася коронована галка. Корона на голові птаха була символом незалежності української землі.

Особливий статус галицької землі пов’язаний з коронацією Данила Галицького. За однією з версій корону Король Русі отримав у 1237 році у Відні з рук імператора Фрідріха ІІ Гогенштауфена, а за іншою, яка має більше історичних підтверджень — у 1253 році з ініціативи Папи Римського Інокентія IV. Зображення Галицької корони можна також побачити над щитом герба пивоварні “Опілля”.

На самому щиті зображена стилізована літера “Т”, яка символізує Тернопіль, де сьогодні розташоване виробництво броварні. Загалом же герб “Опілля” символізує повагу до української традиції, як історичної так і виробничої, що полягає у дотриманні класичних технологій виробництва натуральних напоїв. Зрештою саме пиво було одним з головних напоїв княжих часів. Недарма один з сортових напоїв пивоварні названо саме “Княже”, що належить до класичних темних напоїв, які були найпоширенішими аж до XVIII століття.

У давнину саме герб мав показати головні цінності та принципи того, хто його носив. Сьогодні цього ж давнього звичаю дотримуються і українські підприємці, що вміють поєднати добру традицію з сучасним виробництвом.

Назад до блогу
Про що розповідає герб Опілля

Інші статті

11.04.2024
Чим корисний справжній квас навесні
Почуватись здоровим, життєрадісним і сповненим сил після виснажливої зими хоче кожен. Допоможе в цьому традиційний український напій, про користь якого знають не всі. Йдеться про квас. Придб...
«Опілля» підтримало видання книги про унікальну борщівську вишивку
Автентична борщівська вишиванка славить Україну і її традиції на весь світ. Поширенню цієї слави сприяє і «Опілля». Тернопільська пивоварня ...
08.04.2024
Справжній напій українців: «Опілля» відродило споконвічну традицію
Традиційним напоєм, який століттями українці готували і щодня пили впродовж року, є квас. Коли ж тепер полиці крамниць заполонила незліченна кількість закордонних штучних напоїв, українську ...
18+
Вам вже виповнилось 18 років?
НАДМІРНЕ СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я