Facebook PixelCode

«Опілля» підтримало видання книги про унікальну борщівську вишивку

Автентична борщівська вишиванка славить Україну і її традиції на весь світ. Поширенню цієї слави сприяє і «Опілля». Тернопільська пивоварня підтримала видання книги «Ґорсики з Борщівського краю. Колекція Віри Матковської».
«Опілля» підтримало видання книги про унікальну борщівську вишивку

Борщівська народна вишивка внесена до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України. Особливо відомі жіночі сорочки із домотканого конопляного полотна, густо розшиті чорними вовняними нитками. Так у світі вишивали тільки в одному регіоні Тернопільського краю – на Борщівщині. При цьому використовували десятки унікальних технік, частина з яких, на жаль, уже втрачена. Однак борщівська вишивка – це ще й неймовірне багатство кольорів, якими наші предки стібок до стібка прикрашали практично весь свій одяг. Його раритетні зразки Віра і Анатолій Матковські власним коштом збирали десятиліттями. Нині це найповніша в Україні та світі колекція борщівської вишивки. Вона охоплює період із ХІХ до середини ХХ століття. У колекції – близько півтори тисячі автентичних жіночих і чоловічих вишитих сорочок, запасок, спідниць, кожушків. Усі вони мають неоціненну культурну, мистецьку та історичну цінність, бо несуть у собі сакральний символізм і традицію багатьох поколінь українців. Є у колекції й вишиті ґорсики – так на Борщівщині називають безрукавку, яку жінки одягають поверх сорочки. Надрукувати ілюстровану книгу «Ґорсики з Борщівського краю. Колекція Віри Матковської» допомогла пивоварня «Опілля».

«Це вже друге з 2019 року видання цієї книги. Зараз дуже зріс попит і на схеми вишивання, і на книги, бо всі хочуть якомога більше знати про автентичне українське мистецтво – борщівську вишивку. Фотоальбом про ґорсики перевидали у тому числі завдяки «Опіллю», яке з нового тиражу замовило 200 екземплярів. Ми дуже цінуємо таку зацікавленість компанії. Тому на початку книги й зробили спеціальну відзнаку «Подяка у створенні альбому». Вдячність висловили і ТОВ «Пивоварня «Опілля», – каже Анатолій Матковський.

Тернопільські броварі підкреслюють, що підтримати таке видання для них було природно.

«Гасло нашої пивоварні – «Цінуй традиції. Цінуй справжнє!». Очевидно, що «Опілля» мало допомогти видати книгу про справжній традиційний вишиваний одяг українців. Як у пивоварінні ніщо не може бути кращим за натуральність процесу і складу напою, так і в автентичній народній вишивці – прекрасне все. Тому як соціально відповідальна компанія ми з задоволенням допомогли видати фотоальбом, з якого сучасні і прийдешні покоління дізнаватимуться про справжню культуру українців», – наголосили на «Опіллі».

200 екземплярів книги, пояснюють у компанії, використають не тільки для працівників і внутрішнього вжитку.

«Опілля» веде активну зовнішньоекономічну діяльність, розширюючи географію постачання своєї продукції в Європі і США. Двомовний фотоальбом з українською та англійською версією стане доброю презентацією у світі автентичної культури України і Тернопільщини, звідки родом натуральне, зварене традиційним способом роздільного бродіння справжнє пиво «Опілля», – відзначають броварі.
Назад до блогу
«Опілля» підтримало видання книги про унікальну борщівську вишивку

Інші статті

11.04.2024
Чим корисний справжній квас навесні
Почуватись здоровим, життєрадісним і сповненим сил після виснажливої зими хоче кожен. Допоможе в цьому традиційний український напій, про користь якого знають не всі. Йдеться про квас. Придб...
08.04.2024
Справжній напій українців: «Опілля» відродило споконвічну традицію
Традиційним напоєм, який століттями українці готували і щодня пили впродовж року, є квас. Коли ж тепер полиці крамниць заполонила незліченна кількість закордонних штучних напоїв, українську ...
«Опілля» – партнер благодійного шахового турніру за участі іменитих гросмейстерів
Спробувати перемогти легендарних українських шахістів і допомогти бійцям отримати необхідне для оборони України. Таку можливість мали учасники сеансу одночасної гри в шахи, що відбувся у Льв...
18+
Вам вже виповнилось 18 років?
НАДМІРНЕ СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я