Facebook PixelCode

Традиційність пива доводить археологія

У серпні в Україні відзначається День археолога. Саме ці допитливі люди дозволяють заглянути углиб “неписаної історії” та дізнатися багато цікавого, в тому числі про пиво.
Традиційність пива доводить археологія
Пиво було одним з найбільш поширених напоїв, яке знало людство. Історично можна стверджувати, що практично усюди, де вирощувалися зернові, існувало щось подібне на пиво.

Серед відомих фактів, які дозволили встановити археологи, це використання пива у якості грошей, якими розраховувалися за послуги. Зокрема ми знаємо, що пивом розраховувалися з робітниками у місті Урук, яке під назвою Ерех згадується у Біблії, та було одним з найрозвиненіших міст-держав Шумерської цивілізації, існувало близько 3000 років до нашої ери. Пиво у якості грошей використовували також у Древньому Єгипті. Зокрема будівничі пірамід отримували 3-4 літрів пива за свою роботу. У ті часи пиво більше сприймалося, як джерело корисних елементів, а не як хмільний напій.

Цікаво, що 2018 рік був багатим на археологічні знахідки пов’язані з пивом. Зокрема у червні цього року у дельті Нілу, що у Єгипті, знайшли знаряддя для пивоваріння. Місце, де було знайдено інструменти, претендує на статус найдавнішої пивоварні у світі. За оцінками археологів, тут могли виготовляти пінний напій ще 3200-3000 років нашої ери, тобто близько 5000 років тому. Раніше вважалося, що перше пиво зварили 4000 років тому. Натомість британські вчені археологи з Глазго цього року за допомогою хімічного аналізу речовин зі стінок посуду, знайденого на півночі Іраку, спробували відтворити рецепт пива звареного 2500 років тому. Археологи також встановили, що у Стародавньому Вавилоні існувало близько 16 сортів пива, а також діяв аналог німецького “закону про чистоту пива” . Зокрема за розведення пива водою передбачалося суворе покарання. Про це згадується у славнозвісних “законах Хаммурапі” , одного з наймогутніших царів Вавилону, що правив у 1792-1750 роках до нашої ери. Про пиво на території Європи можуть розповісти багато шведські археологи. Зокрема Дослідники Лундського Університету з Швеції знайшли залишки солоду та низькотемпературних печей, котрі використовувалися для підсушування солоду. На думку вчених, ці знахідки доводять, що пиво на території сучасної Європи варили ще у “Залізну добу” , тобто більше 3000 років тому.

Минулий рік був багатим на археологічні відкриття пов’язані з Тернополем, де знаходиться пивоварня “Опілля”. Під час розкопок Тернопільського замку було віднайдено елементи трипільської кераміки та черняхівського культурного шару. Окремі українські археологи, що досліджували черняхівську культуру, зокрема обрядові поховання, знаходили у них посуд, який, на їх думку, міг свідчити про вживання пива на території України представниками цієї культури, яка поширилась в Україні майже три тисячі років тому. Тож, може виявитися, що історія пивоваріння на Тернопільщині сягає набагато глибших часів ніж XVI століття з яким пов’язують закладення Тернопільського замку і перших ремісничих броварень, в тому числі на місці теперішнього заводу “Опілля”. .

Загалом же археологія доводить, що пиво було одним з найбільш традиційних напоїв людства. Ймовірно, пивоваріння у тому чи іншому вигляді виникло разом з окультурненням злакових рослин. Сьогодні ж у кожного є змога смакувати пиво від “Опілля” зварене українцями за класичною технологією з натуральних складових та з дотриманням європейських стандартів якості.

Тож дізнаваймося нове і цінуймо справжнє! Тільки справжнє проходить перевірку історією і залишається на віки.

Назад до блогу
Традиційність пива доводить археологія

Інші статті

05.03.2024
«Опілля» допомогло провести І Національні судові змагання з трудового права
6 команд молодих юристів із різних регіонів України змагались у Тернополі 3 березня в завершальному раунді І Національних судових змагань із трудового права. Захід підтримала компанія «
26.02.2024
«Опілля» взяло участь у найбільшій світовій виставці Gulfood-2024
За майже 30 років Gulfood стала передовим місцем зустрічі представників світової харчової промисловості. Тут більше 5,5 тисяч учасників із понад 120 країн експонують свою продукцію, обладнан...
23.02.2024
ФК «Опілля» здобув найвищий результат в історії команди і вже прагне його покращити
Створений під егідою пивоварні «Опілля» однойменний футбольний клуб виборов срібло Тернопільської районної Першої футзальної ліги. Це найвищ...
18+
Вам вже виповнилось 18 років?
НАДМІРНЕ СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я